Karabük Haber
HV
29 MART Cuma 02:29

Dr. Gürbüz Şen; Hekimler Tüccar değildir

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlik faaliyeti için şirket kurmuş hekimlerden ek olarak munzam aidat alınmaması için dava açtı. Dava ile ilgili olarak değerlendirme yapan Genel Sağlık İş Sendikası Mersin İl Başkanı Dr. Gürbüz Şen, TBB’nin açmış olduğu davada sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, “Hekimler tüccar değildir” dedi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 18-11-2022 14:58   Güncelleme : 18-11-2022 14:58
Dr. Gürbüz Şen; Hekimler Tüccar değildir

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlik faaliyeti için şirket kurmuş hekimlerden ek olarak munzam aidat alınmaması için dava açtı. Dava ile ilgili olarak değerlendirme yapan Genel Sağlık İş Sendikası Mersin İl Başkanı Dr. Gürbüz Şen, TBB’nin açmış olduğu davada sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, “Hekimler tüccar değildir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlik faaliyeti yürütmek amacıyla kurulmuş şirketlerden yıllık aidata ek olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından munzam aidat alınması üzerine 9 Kasım 2022’de işlemin yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açmıştı. Gazetemize konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Mersin İl Başkanı Dr. Gürbüz Şen, TTB’nin yerinde bir dava açtığını savunarak, “Öncelikle hekimler tacir değildir biz bunu kabul etmiyoruz. Sağlık meslek sınıfındaki verilen tüm hizmetler kamu sağlığı hizmetidir. İstenilen aidat, hukuka aykırıdır bunu da kabul etmemek lazım” dedi.

“TBB, AÇTIKLARI DAVADA HAKLIDIR”

Dr. Gürbüz Şen, TBB açmış olduğu davanın haklı yönlerine değinerek, “Sağlık çalışanlarının vermiş olduğu hizmetin, kamu hizmeti olduğunu düşünüyoruz bu özel de olsa fark etmez. Muayeneler, tıp merkezleri hastaneler, güzellik merkezleri gibi yerlerde verilen sağlık hizmetinin bir ticari kapsamda değerlendirilip değerlendirilmemesi ile ilgili bir olaydır. Yani burada çalışan hekimler tüccar mıdır değil mi? Konu bunun ile ilgili, aslında bu konu bir müddet sonra aile hekimlerine de gelecek. Aile hekimleri de 5258 Sayılı Kanun ile bir nevi adi ortaklıktır. Sonuçta devletten parasını alıp özel bir işletme, hizmet veren yarı özel, yarı kamu statüsünde bir birimdir” açıklamalarına yer verdi.

“TOBB HEKİMLERİ TÜCCAR OLARAK GÖRÜYOR”

Şen, TOBB’un (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) hekimleri tüccar olarak gördüğüne ve bu sebeple ek ücret istediğini belirterek, “TOBB diyor ki siz tüccarsınız dolayısı ile beyannamenizde verdiğiniz kazançtan bize de belli bir kar oranında buda binde 5 oranına tekabül ediyor, bunu vermeniz gerekiyor diyor. Şimdi bunun ile ilgili aslında Danıştay’ın, hekimlerin yapmış olduğu faaliyetin bir ticari faaliyet olmadığı bu özel de olsa tacir yani tüccar kabul edilemeyeceğine dair bir kararları da var. Burada karar verilmesi gereken şu, hekimlik faaliyetini yapmak üzere bir araya gelmiş doktorların kurmuş olduğu şirketler ticarethane hekimler de tacir olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğidir. Karar verilmesi gereken budur. Burada verilen sağlık hizmetinin aslında kamuda verilemeyen sağlık hizmetinin bir şekilde özel işletmelerden alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIĞIN, KAMU SAĞLIĞI HİZMETİ OLDUĞUNU SAVUNUYORUZ”

Covid döneminde yoğun bakımlarda yer kalmaması sonucunda Sağlık Bakanlığı’nın, özel hastanelerin 1. Basamağını ve 2. Basamağını kamu hizmeti için kullanıldığını ifade eden Şen, “Şimdi burada verilen hizmet kamu sağlığı mıdır yoksa bir ticarethane hizmeti midir? Burada TOBB diyor ki siz tüccarsınız, tacirsiniz kazancınızdan binde 5’ini odamıza vermek zorundasınız. Bu kabul edilecek bir şey değildir. Aslında Türkiye’de ki sağlık hizmetinin bu kadar özelleştirilmesi ile başlayan bir sürecin sonudur. Bu durum sadece hekimleri değil birçok kurumları da etkileyeceğini belirtmek isterim. Bu işin sonu sağlık sektöründe yer alan her yere dokunacak. Bizler Genel Sağlık İş olarak sağlığın bir kamu sağlığı hizmeti olduğunu savunuyoruz. Dolayısı ile sağlık bir kamus ağlığı hizmeti olarak görülmeli ve ona göre de işlem tesis edilmelidir. Türkiye’de 1. Basamak olarak görülen sağlık, artık kamu sağlığı olmaktan çıkmıştır. O zaman şehir hastanelerinin de bu kapsamda, TOBB’a aidat vermesi gerekir. Çünkü Şehir Hastaneleri de bir şirkettir sonuçta bakanlık ile sözleşme imzalamışlar. O zaman bunlarında TOBB’a aidat vermesi gerekecektir” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI KAOTİK BİR KANUNLAR VE YÖNETMELİKLER SİLSİLESİ İLE YÖNETİLİYOR”

Burada karar verilmesi gereken şeyin hekimler işlerini yaparken bu faaliyetlerin ticari kapsama girip girmeyeceği konu olduğuna dikkat çeken Dr. Şen, sözlerini şöyle bitirdi: “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın da bu yönde adım atması gerekir. Aksi takdirde bu uzar gider. Danıştay’ında vermiş olacağı karar doğrultusunda TBB’nin lehine sonuçlanacağını düşünüyorum. Eğer sonuç olumsuz olursa ya da uzayıp giderce ciddi bir kavram kargaşası olacaktır. Bunun ile ilgili ciddi sıkıntılar olacaktır. Çünkü Sağlık Bakanlığı kaotik bir kanunlar ve yönetmelikler silsilesi ile yönetiliyor. Hekimlerin almış olduğu maaşlardan tutun da özel işletmelerin özel muayenelerin işletilmesine kadar. Bir sabah bürokratın biri uyanıyor buldum diyor ve o yönetmelik olarak yayınlanıyor. Ondan sonrada temizleyebiliyorsanız temizleyin ortaya çıkan sonuçları.”

AdminAdmin

YORUMLAR